IBS

Irritabel Bowel Syndrome

IBS står för Irritabel Bowel Syndrome, irriterad tarm, stressmage, ballongmage och är en av världens vanligaste sjukdomar som kan ge förstoppning, diarré, besvärande gasbildning och magsmärtor.
Den är vanligare hos oss kvinnor. Vid stress kan sjukdomen förvärras, likaså kan viss mat försämra tillståndet.

IBS har gått under många namn genom tiderna, såsom colon irritabile, tjocktarmskatarr och funktionella tarmbesvär/tarmsjukdom. Det handlar om en funktionell störning och kan alltså inte ses genom tester. Vid diagnostisering utesluter man först andra vanliga sjukdomar genom undersökningar som till exempel rekto-, gastro- och koloskopi.

Orsaken till IBS

Orsaken till IBS kan sällan fastställas, utan kan bero på flera olika saker som långvarig stress, störd tarmflora, dåliga matvanor. Oftast är det en kombination av många små faktorer som utlöser besvären. Det är trots allt rörelsemönstret i tarmarna som orsakar de större besvären hos IBS patienter. Smärtan uppstår då avföringen pressas oregelbundet genom tarmen och beskrivs oftast som krampande.

Ont i magen kan få hela livet att kännas jobbigt, men det finns mycket som du kan göra själv för att lugna en svullen, värkande, gasig, hård eller lös mage.
Jag är ett levande bevis på att det går att bli symptomfri och nästintill helt frisk, tveka inte att boka en tid hos mig så jag kan hjälpa dig på din väg till ett friskare liv.

0731-408 608

ann@halsomagen.se

Kontakta mig

Contact Us
reCAPTCHA