IBS

EN AV VÄRLDENS VANLIGASTE SJUKDOMAR

IBS står för irritable bowel syndrome (irriterad tarm) men kallas även för stressmage, ballongmage, tjocktarmskatarr eller colon irritable.


Denna sjukdom är en funktionell störning i tarmen som inte kan ses genom tester. För att ställa diagnos börjar man med att testa känsligheten för gluten och laktos. Cirka 10–15 procent av västvärldens befolkning lider av IBS och det kan vara oerhört besvärligt att leva med denna sjukdom. Ofta finns det en bakgrund med långvarig stress, störd tarmflora, dåliga matvanor och oregelbundna måltider i bagaget som sedan har lett fram till att man utvecklat symptomen. 

Även om detta låter väldigt tufft och det är många som kämpar med denna sjukdom så finns det åtgärder som fungerar och som dessutom kan skapa positiv skillnad förhållandevis snabbt. Med kostomläggning och stresshantering kommer du långt när du vet hur du ska göra.


Själv lyckades jag bli symptomfri på rätt så kort tid och är idag helt fri från besvär och vet precis hur jag ska göra om jag väljer att vid något tillfälle äta något som jag egentligen inte tål. För egen del som någon som haft riktigt svår IBS, tyckte jag att det var supertrist att inte kunna äta vitlök. För jag har alltid älskat att ha vitlök i alla dess former i min matlagning. Droppen kom när jag inte kunde äta Aioli till mina skaldjur. Det var då jag valde att ta saken i egna händer och skapade Hälsomagens kryddor och delikatessoljor. Mina lök- och vitlöksoljor smakar verkligen lök/vitlök utan att magen reagerar. Anledningen är att jag tar bort fibrerna och voilà så fick jag min Aioli! Sedan dess har jag vidareutvecklat konceptet och kan nu erbjuda 12 torra kryddor och 6 oljor som passar alla men är särskilt framtagna till oss med IBS. Produkterna är gjorda med kärlek, utan tillsatser och har dessutom inget tillsatt socker.


Om du misstänker att du besväras av IBS – prova att undvika: gluten, lök och vitlök. Många kan även reagera på om det blir för mycket soja och havre, så var försiktig med dessa livsmedel. Även bönor, kikärter och linser är vanligt att känsliga magar inte tål och är du riktigt känsligt kanske du inte heller tål avokado, svamp, vattenmelon och mogna bananer.


Ytterligare bra tips för hur du kan undvika besvär hittar du min kokbok under rubriken ”Se din mat som medicin – mina allra bästa hälsotips”. Jag brukar lugna mina klienter och be dem att inte få panik för det de inte kan äta utan: ta ett djupt andetag; fokusera på den mat du kan äta; gör det enkelt; börja med ett recept i taget och laga gärna mycket mat när du väl lagar för att undvika stressen av att behöva stå i köket varje dag. Har du en krånglig mage kommer du en bra bit med tipsen i denna artikel .


Ibland behövs lite mer djupgående råd och stöd. För den som önskar så kan jag hjälpa till med både kartläggning och kostrådgivning (fungerar även via telefon eller över nätet för den som bor längre ifrån). Jag ger även behandlingar på min klinik som passionerad Herb Pharma terapeut, där jag är särskilt specialiserad på att behandla mag- och tarmproblem.